• Categorii Categorii
  • Prima   -  ACTUALITĂŢI   -  NOUTĂȚI  -  Președintele TSE Prof. Dr. Adem Şahin: Participarea la al 7-lea Summit Mondial Halal și al 8-lea OIC Halal Expo

    Președintele TSE Prof. Dr. Adem Şahin: Participarea la al 7-lea Summit Mondial Halal și al 8-lea OIC Halal Expo

         
     30.11.2021    3606 Accesări    

    ”VOM EXTINDERE MISIUNEA”
    Comentând ordinea de zi a celui de-al 7-lea Summit Mondial Halal și a celui de-al 8-lea OIC Halal Expo, organizat în cooperare cu Institutul de Standarde și Metrologie a Țărilor Islamice (SMIIC) și Centrul de Dezvoltare a Comerțului Islamic (ICDT), Președintele TSE Prof. Dr. Adem Şahin a spus că participarea la târg a avut loc cu 3 identităţi. Dl Şahin a spus: „Sunt aici ca şef al TSE. Chiar în fața noastră, avem o companie care depune eforturi în activități internaționale de evaluare a conformității, al cărei capital aparține TSE. În plus, suntem aici cu filiala noastră din Olanda, care desfășoară activități de certificare în Moldova, Azerbaidjan, Cipru și Germania în 7 regiuni diferite. A treia identitate este o organizație numită SMIIC. Această organizație, care a fost înființată în 2011 cu 43 de țări islamice ca membri, are secretariatul general la Istanbul și este o organizație pe care o considerăm ca o referință și cărei îi acordăm o mare importanță în special pentru halal, care este tema zilei. În calitate de președinte TSE, sunt și vicepreședintele acelei organizații." a notat dl Şahin.

    „ACCEPTĂM STANDARDUL SMIIC CA REFERINȚĂ"
    Afirmând că SMIIC a stabilit până acum peste 40 de standarde și majoritatea acestor standarde sunt legate de halal, dl Şahin a continuat: „Acceptăm standardele halal determinate de organizația la care sunt membre 43 de țări islamice ca referință. Avem o instituție care acceptă aceste standarde ca referință și aceasta este Agenția de Acreditare Halal. Agenția de Acreditare Halal certifică organizațiile care au capacitatea de a certifica în cadrul acestor standarde, adică cele care au infrastructură atât umană, cât și tehnică. Protejează standardele SMIIC, al cărui fondator suntem, și acceptă și adoptă aceste standarde prin instituția noastră de acreditare halal. În calitate de TSE, ne desfășurăm activitățile de certificare conform acestor standarde.

    „CERTIFICAREA COMUNĂ HALAL"
    Menționând că își doresc ca produsele supuse certificării făcute în sfera sensibilităților comune ale consumatorilor cu credință islamică să fie folosite într-o anumită siguranță, dl Şahin a spus: „Sensibilitatea noastră aici este că, dacă luăm în considerare că suma de 7 trilioane de dolari și ponderea țărilor în populația mondială va crește treptat ca membru al SMIIC, avem sensibilități islamice. Cu alte cuvinte, orice produse halal consumate de oamenii care spun „Sunt musulman" sunt recunoscute de către o certificare comună de către toate țările islamice și continuăm să desfășurăm activitățile necesare pentru a facilita comerțul."

    „SUNTEM O ORGANIZAȚIE CU EXPERIENȚĂ"
    Dl Şahin a enumerat ceea ce vor să facă ca TSE, astfel: „Dacă certificarea halal are nevoie de o infrastructură de laborator, aceasta este o cerință foarte importantă. În calitate de TSE, vrem să avem acea infrastructură de laborator. Dacă este necesar să avem personalul și infrastructura umană de certificare halal, dorim să-i instruim și să-i dezvoltăm continuu, să sprijinim activitățile care urmează să fie desfășurate în vederea consolidării infrastructurilor organismelor de certificare din alte țări din cadrul nostru cultural, geografia credinței și pentru a asigura dezvoltarea lor. Pentru că suntem o organizație foarte înrădăcinată, cu o istorie de 67 de ani și membru al tuturor organizațiilor de standardizare din lume. Dorim să extindem această misiune în întreaga noastră geografie islamică și culturală în domeniul certificării halal.

    "MANAGER GENERAL ICAS dl ERGIN: „EFECTUĂM CERTIFICARE HALAL PE 3 CONTINENTE"
    Dl Hakan Ergin, Director General al ICAS "International Conformity Assessment Service", care este o subsidiară a TSE, a declarat: „În 2022, ne vom accelera eforturile de certificare în domeniul produselor halal, în special în republicile turcice cu centru în Azerbaidjan, pentru Europa de Vest cu centru în Țările de Jos, iar pentru țările balcanice cu centru în Republica Moldova. Acesta este domeniul nostru de halal, dar oferim și servicii în multe domenii diferite. Am început să lucrăm în unele țări africane, o facem și cu UE. Facem lucrări de consultanță pentru supravegherea, certificarea produsului, instalarea unui sistem de siguranță alimentară la un minister din Qatar. Cu alte cuvinte, suntem angajați în certificare, testare, supraveghere în toate domeniile de evaluare a conformității, precum și, ca agenție guvernamentală, supraveghem porturile unde se efectuează importul în Turcia. Așadar, operăm în toate domeniile evaluării conformității."